17.8 קרא את הקטע

כלל 3-17, הייה מיומן: תרגל

17. הייה מיומן.1

3-17. לתרגל.3

הלימוד נושא פרי כשמיישמים אותו. אפשר, כמובן, לשאוף לחוכמה לשם החוכמה עצמה: יש בזה אפילו יופי מסוים. אבל, למען האמת, אדם אף פעם לא באמת יודע אם הוא חכם או לא עד שהוא רואה את תוצאות הדבר שהוא מנסה ליישם.

כל פעילות, מיומנות או מקצוע, חפירת תעלות, משפטים, הנדסה, בישול או כל דבר אחר, ולא משנה עד כמה טוב למדו אותם, עומדים לבסוף במבחן האמיתי: האם אתה יכול לעשות את זה? והעשייה הזאת דורשת תרגול.

פעלולנים בסרטי קולנוע שלא מתרגלים תחילה, נפצעים. וכך גם עקרות-בית.

בטיחות היא לא נושא פופולארי כל-כך. משום שהיא בדרך כלל מלוּוה ב-"היזהר", וב-"האט את הקצב", אנשים יכולים להרגיש ששמים עליהם הגבלות. אבל קיימת גישה אחרת: אם אדם באמת מתורגל, הוא מוכשר ומיומן בצורה כזאת שהוא לא צריך "להיזהר" או "להאט את הקצב". תנועה בטוחה במהירות גבוהה מתאפשרת רק באמצעות תרגול.

אדם חייב להעלות את רמת כישרונו ומיומנותו כדי להתאים אותה לקצב המהיר של התקופה שבה הוא חי. וזה נעשה באמצעות תרגול.

אדם יכול לאמן את עיניו, את גופו, את ידיו ואת רגליו עד שבאמצעות תרגול הם כאילו "לומדים לדעת". הוא כבר לא צריך "לחשוב" כדי להפעיל את התנור או להחנות את המכונית: הוא פשוט עושה את זה. בכל פעילות, חלק די גדול ממה שנחשב ל-״כישרון״ הוא למעשה רק תרגול.

אם אדם לא מתכנן כל תנועה שהוא מבצע כדי לעשות משהו ולאחר מכן לא עושה אותה שוב ושוב עד שהוא יכול לבצע אותה אפילו בלי לחשוב עליה ולבצע אותה במהירות ובדייקנות, הוא יכול להכשיר את הקרקע לתאונות.

סטטיסטיקות נוטות להוכיח שהאנשים הכי פחות מתורגלים עוברים הכי הרבה תאונות.

אותו עיקרון חל על אומנויות ומקצועות שבהם משתמשים בעיקר בראש. עורך-הדין שלא תרגל שוב ושוב ושוב את הליכי בית-המשפט לא למד אולי לשנות מהר מספיק את מהלכי החשיבה שלו כדי להגיב נגד תפניות חדשות בתיק המשפטי והוא יפסיד בו. סוכן מניות חדש ולא מתורגל יכול להפסיד הון בתוך דקות. סוכן מכירות "ירוק" שלא עשה חזרות על מכירה יכול לגווע ברעב בגלל חוסר מכירות. התשובה הנכונה היא לתרגל, לתרגל ולתרגל!

לפעמים אדם מגלה שהוא לא יכול ליישם את מה שהוא למד. אם זה המצב, האשמה היתה בלימוד לא נכון, במורה או בספר הלימוד. קריאת ההנחיות היא דבר אחד; אבל לנסות ליישם אותן זה לפעמים דבר שונה לגמרי.

מדי פעם, כשאדם לא מגיע לשום מקום בעזרת תרגול, הוא צריך לזרוק את הספר ולהתחיל מאפס. תחום הקלטת הקול של סרטי קולנוע היה כזה: אם היית פועל לפי הטקסטים הקיימים בנושא הקלטות, לא היית מצליח לגרום לשירת הציפורים להישמע טוב יותר מקולו של צופר ערפל – זאת הסיבה לכך שישנם סרטים שאי אפשר להבין בהם מה השחקנים אומרים. מקליט קול טוב היה צריך לפתור הכול בעצמו כדי לבצע את עבודתו. אבל באותו תחום קולנוע קיים ההפך הגמור: יש טקסטים מצוינים על תאורת קולנוע: אם פועלים לפיהם בדיוק, מקבלים תמונה נהדרת.

זה מצער, במיוחד בחברה טכנית שפועלת בקצב מהיר, שישנם תחומי פעילות שלא נידונים בצורה מספקת בספרי לימוד קלים להבנה. אבל זה לא צריך לעצור אף אחד. כשקיימים ספרי לימוד טובים, הערך אותם ולמד אותם היטב. כשהם לא קיימים, אסוף את כל הנתונים הזמינים, למד אותם ופתור בעצמך את כל השאר.

אבל תיאוריה ונתונים יתפתחו יפה רק כשמיישמים אותם, וכשמיישמים אותם באמצעות תרגול.

אדם נמצא בסכנה כשהאנשים שמסביבו לא מתרגלים את כישוריהם עד שהם באמת יכולים לעשות אותם. יש הבדל עצום בין "די טוב" לבין כישרון ומיומנות מקצועיים. על הפער ביניהם מגשר התרגול.

דאג לכך שאנשים יסתכלו, ילמדו, ימצאו פתרון, ולאחר מכן יבצעו את זה. וכשהם מבצעים את זה נכון, דאג לכך שהם יתרגלו, יתרגלו, יתרגלו עד שהם יוכלו לבצע את זה כמקצוענים.

יש הנאה רבה בכישרון, במיומנות ובתנועה מהירה: אפשר לבצע אותם בבטחה רק על-ידי תרגול. זה לא כל-כך בטיחותי לנסות לחיות עם אנשים שנעים לאט בעולם שנע מהר.

הצורה הטובה ביותר
להתקדם בדרך אל האושר
היא בלוויית אנשים מיומנים.

  1. 1. מיומן: מסוגל לבצע היטב את אותם דברים שהוא עושה; בעל יכולת; מוכשר בעשיית הדברים שהוא עושה; מסוגל לעמוד בדרישות של פעילותו.
  2. 2. חוסר מיומנות: העדר ידע, הכשרה, מיומנות או יכולת מספקים; נטייה לעשות טעויות או שגיאות גדולות; שלומיאליות.
  3. 3. לתרגל: לבצע משהו שוב ושוב כדי להשיג מיומנות או ללטש אותה.